Hermeshuis
2016-2019
De Weg naar Binnen
Rieke Meima
Dit kunstwerk is bij de afronding en overdracht van het Hermes Huis door Stichting Nieuwe Zorg aangeboden aan het huis en haar bewoners. Het symboliseert de zoektocht naar binnen, om dicht bij de eigen “stem” van de cliënt te kunnen komen en deze zo aan het woord te laten komen.
Het kunstwerk hangt in de hal van het Hermes Huis.
Het Hermes Huis is een kleinschalige woonvoorziening voor 12 zeer ernstig verstandelijk gehandicapte jongvolwassenen. Deze voorziening is ontwikkeld als ouderinitiatief. De bouw werd mogelijk gemaakt door de volledige financiering door Mvr. G. van Benthem-Jantzen, de grootmoeder van één van de bewoners en is in 2011 gerealiseerd. Het gebouw is eigendom van Stichting De Goede Zaak. Inrichting en architectuur zijn ontwikkeld ten behoeve van een zorgaanbod op basis van een Antroposofische visie.
In 2016 raakte Stichting Nieuwe Zorg betrokken bij het Hermes Huis. Deze splinternieuwe en prachtige voorziening was in haar nog korte bestaan zorginhoudelijk, organisatorisch en financieel in ernstige problemen geraakt. Het stond inmiddels ook onder verscherpt toezicht van de inspectie.
​
Activiteiten in aanvang:
-
Het bestuur van de Stichting Hermes Huis werd overgenomen.
-
Een onderzoek naar de financiële staat, personeel en de zorginhoud maakten duidelijk dat de bestaande stichting geen overlevingskans meer had en faillissement de enige mogelijkheid vormde.
-
De krachtige wens van ouders om de woning te behouden voor hun kinderen vormde de aanleiding om een doorstartplan te ontwikkelen.
-
Het voorlopige doorstartplan verwees naar het zoeken van een sterke zorgpartner in de regio, het beperken van de te uiteenlopende zorgvraag, het ontwikkelen van passende visie en methodiek binnen de geldende normstelling, aanvullen van het personeelsbestand en het opleiden daarvan.
-
Stichting De Seizoenen was verantwoordelijk en bereid om gedurende de faillissementsperiode de zorg te continueren om dit doorstartplan verder te ontwikkelen en van voorwaarden te voorzien.
-
Op 1 juni 2016 werd het faillissement van de Stichting Hermes Huis aangevraagd.
​
Activiteiten doorstartperiode:
-
De zorgverlening werd op kwaliteitsniveau gebracht door inzet personeel, sturing en coaching.
-
Met Christophorus (De Amerpoort) werd overleg gestart om alle bewoners dagactiviteiten te kunnen gaan bieden.
-
In overleg met de inspectie werd het verscherpt toezicht opgeheven.
-
Er startte een intensieve overlegronde met alle in aanmerking komende instellingen binnen de regio om mogelijkheden en voorwaarden tot overname en inbedding te onderzoeken. Hierbij bleken de schaal (12 bewoners) en bouwkundige voorziening, onoverbrugbare elementen voor samenwerking te vormen.
-
Dit lukte wel na het realiseren van een financiële garantstelling door Stichting Nieuwe Zorg voor een indrukwekkende verbouwing ten behoeve van bewonersuitbreiding en overzichtelijkheid van het gebouw. ’s Heeren Loo Midden Nederland werd bereid gevonden om samen de noodzakelijke verbouwing te ontwikkelen en een voorbereidend traject voor overname te starten.
-
Ter afronding van de faillissementsperiode en in de verantwoordelijkheid van Stichting De Seizoenen, ontstond de noodzaak tot oprichting van Stichting Nieuw Hermes Huis. Als formele tijdelijke zorgleverancier zou deze organisatie verantwoordelijk worden voor het leveren van de zorg, voortgaande kwaliteitsontwikkeling, het ontwikkelen van een definitief verbouwingsplan en het met ’s Heeren Loo onderhandelen over de definitieve overname.
-
De Stichting Nieuw Hermes Huis werd in november 2016 opgericht en heeft met ingang van 1 februari 2017 de volledige zorg voor de bewoners binnen het Hermes Huis overgenomen.
-
Deze doorstart werd mogelijk gemaakt door de financiële garantstelling en bestuurlijke verantwoordelijkheid geleverd door Stichting Nieuwe Zorg.
​
​
Activiteiten Stichting Nieuw Hermes Huis en overdracht naar ’s Heeren Loo:
-
Een projectteam werd samengesteld om zowel op inhoud als in de organisatie de nodige ontwikkelingen in te zetten.
-
Er werd een organisatiemodel ontwikkeld met een duidelijke positionering van medezeggenschap van ouders en bewoners (zie document).
-
Visie en methodiek werden uitgewerkt (zie documenten).
-
Opleidings- en trainingsprogramma voor medewerkers en ouders werd ingericht.
-
Veel energie is ingezet op instroom nieuw personeel. De huidige stagnatie in de arbeidsmarkt maakte dit tot een erg traag traject. Gelukkig werd er samengewerkt met een klein uitzendbureau (Directe Zorg), waardoor continuïteit in bezetting en ‘vaste gezichten’ konden worden geborgd.
-
Ook de instroom van nieuwe bewoners verliep langzaam. Een wonderlijk fenomeen in een tijdperk van lange wachtlijsten binnen voorzieningen.
-
Ten behoeve van de bouwkundige aanpassingen aan het gebouw werd een bouwteam samengesteld. Architect Yaike Dunselman (9Graden Architectuur) maakte de tekeningen voor een indrukwekkende verbouwing in stijl van het door hemzelf ontwikkelde gebouw. Bouwbedrijf A. Huurdeman BV werd aangetrokken voor de realisatie. De start van de verbouwing was wel afhankelijk van het besluit tot overname door ’s Heeren Loo.
-
De onderhandelingen met ’s Heeren Loo namen veel tijd in beslag. Uiteindelijk kon in de zomer van 2018 een definitief akkoord worden bereikt. De overnamedatum werd vastgesteld op 1 oktober 2018.
-
Voor de verbouwing was een tijdelijk onderkomen voor de bewoners noodzakelijk. Dit werd gevonden bij GGz Centraal te Amersfoort in gebouw de Cederhorst. De verhuizing werd voor onze kwetsbare bewoners nauwgezet voorbereid en gerealiseerd. Voor het behoud van de dagopvang werd vervoer geregeld. Ook de verhuizing terug naar het Hermes Huis werd op gelijke wijze voorbereid.
-
Eind maart 2019 werd de verbouwing voltooid en konden de bewoners weer gebruik maken van hun vertrouwde woning en omgeving.
Door inspanning van velen is het gelukt om een prachtige woonvoorziening te behouden en te verbeteren. Het is een mooi en liefdevol huis, gestut door een sterke organisatie.